18 Μαρ 2013

Toyo Ito Pritzker prize 2013


Το βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker , με το μεγαλύτερο κύρος στο χώρο, απονεμήθηκε στον Ιάπωνα σχεδιαστή Toyo Ito για τα δημιουργικά του σχέδια καθώς και τα "διαχρονικά" του κτήρια, όπως δήλωσε η κριτική επιτροπή την Κυριακή.

Το βραβείο, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Jay A. Pritzker και τη σύζηγό του Cindy  το 1979 ως επιβράβευση για τους καινοτόμους αρχιτέκτονες, περιλαμβάνει το χρηματικό ποσό της τάξης των $100,000 και ένα μετάλλιο.

Τα πρώιμα στάδια της σταδιοδρομίας του Ito σημαδεύτηκαν από μικρά, ευφάνταστα έργα όπως το "White U"  το 1976, ένα σπίτι σε σχήμα U σχεδιασμένο για τη χήρα αδελφή του, η οποία  είχε κουραστεί από τις πανύψηλες, πολυόροφες πολυκατοικίες του Τόκιο. 


Το σπίτι περιείχε δύο μεγάλους διαδρόμους, που οδηγούσαν στην κρεβατοκάμαρα της αδελφής του από τη μία πλευρά και την κρεβατοκάμαρα της κόρης της από την άλλη. Συνδύαζε κομψή λειτουργικότητα και σχέδια που διοχέτευαν το φυσικό φως συμβολίζοντας την επιστροφή της ζωής πιο κοντά στη γη.

Το 1995, ο Ito σχεδίασε τη βιβλιοθήκη Sendai Mediatheque, μια κυβόσχημη δομή με ανηρτημένα δάπεδα σε μεταλλικά στοιχεία που ο Ito αποκαλεί "σωλήνες". Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2001. Η κριτική επιτροπή Pritzker αναφέρεται στο σχεδιασμό της βιβλιοθήκης, για την νίκη του φετινού βραβείου στον Ito, λέγοντας ότι η ιδέα "δεν περιορίζεται... από τους περιορισμούς της σύγχρονης αρχιτεκτονικής."


Μερικές από τις δημιουργίες του Ito περιλαμβάνουν το καμπυλωτό Municipal Funeral Hall στο Γκιφού της Ιαπωνίας, τη τοξοτή βιβλιοθήκη του Τama Art University στα προάστια του Τόκιο, την κατοικία σε σχήμα σπείρας White O στη Μαρμπέγια της Χιλής και τη Serpentine Gallery το 2002 στο Λονδίνο.

Municipal Funeral Hall, Japan
White O residence, Tokyo
Τama Art University library, Chile
Serpentine Gallery, London

Ο Ito έχει πει πως το έργο του προσπαθεί να "σβήσει τη συμβατική έννοια ... μέσω minimal τακτικών" συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής που "αντιπροσωπεύει τον αέρα και τον άνεμο", σύμφωνα με την επιτροπή των βραβείων.

"Η Αρχιτεκτονική του Toyo Ito έχει βελτιώσει την ποιότητα τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών χώρων", δήλωσε ο υπεύθυνος δικαιοσύνης των ΗΠΑ Stephen Breyer, ο οποίος αποτέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής.

"Έχει εμπνεύσει πολλούς αρχιτέκτονες, κριτικούς και το ευρύ κοινό. Μαζί με όλους τους άλλους που εμπλέκονται με το Pritzker, είμαι πολύ ευχαριστημένος που έλαβε το βραβείο», δήλωσε ο Breyer.

Ο Ito είναι ο έκτος Ιάπωνας αρχιτέκτονας που του απονέμεται το βραβείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου